ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Πήγαινε κάτω

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Empty ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Δημοσίευση  Admin Την / Το Δευ Ιουν 08, 2009 4:32 pm

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

"Συμβουλευτική είναι μια προσωπική, "πρόσωπο-με-πρόσωπο", σχέση μεταξύ δύο ατόμων, στην οποία και μέσω της οποίας ο σύμβουλος ψυχολόγος με τις ειδικές ικανότητες που διαθέτει παρέχει ένα περιβάλλον μάθησης όπου ο συμβουλευόμενος... βοηθιέται να γνωρίσει τον εαυτό του καθώς και την τωρινή αλλά και τις πιθανές μελλοντικές καταστάσεις στις οποίες πρόκειται να βρεθεί, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του κατά τρόπο που να ικανοποιεί τον ίδιο αλλά και την κοινωνία γενικότερα , επιπλέον τον βοηθά να μάθει πώς να λύνει τα μελλοντικά του προβλήματα και να αντιμετωπίζει τις μελλοντικές του ανάγκες" (Tolbert, 1959).

“Η συμβουλευτική συνίσταται σε σειρά άμεσων επαφών με το άτομο που αποσκοπούν στο να του προσφέρουν βοήθεια ώστε να αλλάξει τις στάσεις και τη συμπεριφορά του” (Rogers, 1942a).

Η Συμβουλευτική ως επιστήμη βασίζεται κυρίως στις θεωρίες της προσωπικότητας, γι' αυτό και, ουσιαστικά, είναι το πεδίο έρευνας και εφαρμογών των κυριοτέρων ρευμάτων της Ψυχολογίας. Ο καλός σύμβουλος όμως πρέπει να είναι ενημερωμένος σχετικά και με άλλες κοινωνικές επιστήμες, εφόσον τα ψυχολογικά φαινόμενα ποτέ δε λαμβάνουν χώρα σε κοινωνικό κενό. Επίσης και άλλες επιστήμες, όπως είναι η Βιολογία, η Ιατρική, η Κοινωνιολογία, η Ανθρωπολογία και η Γλωσσολογία συνεισφέρουν πολλά στη βαθύτερη κατανόηση της συμβουλευτική διαδικασίας και στην αποδοτικότερη λειτουργία του συμβούλου. Ο σύμβουλος χρειάζεται ακόμη να είναι ενημερωμένος και σχετικά με άλλα θέματα, που άπτονται της Φιλοσοφίας, παραδείγματος χάριν, της θρησκείας, καθώς και θεμάτων διαπολιτισμικής επικοινωνίας και συμβουλευτικής εφόσον το άτομο αναπτύσσεται, κοινωνικοποιείται και δημιουργεί μέσα σε ένα δοσμένο κοινωνικό πλαίσιο, που επιδρά ποικιλοτρόπως στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του. Εξάλλου και η ανάπτυξη της ίδιας της Ψυχολογίας και της Συμβουλευτικής ως Επιστήμης σχετίζεται διαλεκτικά με τα διάφορα στάδια της ιστορικής και κοινωνικής εξέλιξης της ανθρωπότητας.

Απόσπασμα από το Συμβουλευτική Χ. Κοσμίδου – Α. Γαλανουδάκη Ράπτη
Admin
Admin
Καθηγητής
Καθηγητής

Αριθμός μηνυμάτων : 86
Ημερομηνία εγγραφής : 21/05/2009
Τόπος : Αριδαία Ν. Πέλλας

http://www.counseling.gr

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης