* Ποιος είναι αναλυτής;

Πήγαινε κάτω

* Ποιος είναι αναλυτής; Empty * Ποιος είναι αναλυτής;

Δημοσίευση  marina Την / Το Κυρ Ιουν 07, 2009 2:33 pm

* Ποιος είναι αναλυτής;

Ψυχαναλυτής είναι ο ειδικός από τους χώρους της ψυχιατρικής, της ψυχολογίας και των ανθρωπιστικών επιστημών που έχει περατώσει την προσωπική του ανάλυση και αναλυτικές περιπτώσεις με εποπτεία, του οποίου έχουν συνεκτιμηθεί οι προσωπικές δεξιότητες στη σκέψη, την αντίληψη και χειρισμούς του ψυχισμού του αναλυομένου σε σχέση με την λειτουργία του αναλυτή.


Η εκπαίδευση και διαμόρφωση του ψυχαναλυτή στηρίζεται:
1) στην προσωπική ανάλυση και την λειτουργία αυτοανάλυσης που συνεχίζεται σε όλη τη ζωή του αναλυτή. Είναι πιθανό να υπάρξουν νέες φάσεις ανάλυσης για τον αναλυτή αν η κλινική εμπειρία τον οδηγήσει εκεί.
2) στις εποπτείες που ο αναλυτής αναζητά σε όλη την διάρκεια της επαγγελματικής λειτουργίας του. Η διήγηση σε έμπειρο συνάδελφο μιας περίπτωσης που τον προβληματίζει, διευκολύνει τον αναλυτή να διακρίνει- συζητήσει τις δικές του ασυνείδητες ψυχικές κινήσεις στην αναλυτική σχέση με την δεδομένη περίπτωση.
3) στην μακρόχρονη και προοδευτική κατάκτηση της αναλυτικής γνώσης μέσα από την προσωπική μελέτη, σεμινάρια, την συζήτηση περιπτώσεων με συναδέλφους καθώς και προσωπικό γράψιμο. Η βαθύτερη και όχι μόνο ‘ ακαδημαϊκή’ κατανόηση αυτής της γνώσης κατακτάται από την σύνδεση με την προσωπική ανάλυση του αναλυτή.

* Ποιος μπορεί να βοηθηθεί από την ψυχαναλυτική διαδικασία;

Η ψυχανάλυση ταιριάζει περισσότερο σε άτομα που μπορούν να αναρωτηθούν και πιθανολογήσουν εσωτερικούς υποκειμενικούς λόγους για τα άγχη τους και τις αναστολές τους. Συνήθως υποφέρουν από παράλογους φόβους, επίμονες αμφιβολίες, σωματικά προβλήματα, κατ’ επανάληψη, με αναστρέψιμο οργανικό υπόστρωμα. Είτε νιώθουν αίσθημα αυτουποτίμησης, ενοχή, απουσιάζει η ιδιωτικότητα από την ζωή τους, ή έχουν επανειλημμένες σχέσεις αποτυχίας. Ή έχουν μια προηγούμενη θεραπευτική εμπειρία που απέτυχε.
Το αίτημα για βοήθεια για βοήθεια δεν συνδέεται μόνο με συμπτώματα αλλά και με την αφορμή μιας δοκιμασίας της ζωής όπως πένθος, κρίση στην συζυγική, γονεική και επαγγελματική σχέση, είτε με την ανάγκη να αναρωτηθεί κανείς για αδιευκρίνιστα θέματα και περιόδους της προσωπικής του ιστορίας. Όποιο και αν είναι το έναυσμα δεν είναι η υπόδειξη του ψυχαναλυτή – κάτι σαν ιατρική υπόδειξη όπως η φαρμακευτική αγωγή- που θα καθορίσει την επιλογή της προσωπικής ανάλυσης για τον ενδιαφερόμενο. Η προσωπική επιθυμία να γνωρίσει τον εαυτό του και η περιέργεια για την ψυχική του πραγματικότητα ορίζουν αυτό που ονομάζουμε αίτημα. Το αίτημα και η διαμόρφωση της τελικής συμφωνίας προσδιορίζονται στις δύο ή τρείς- face a face- συνεδρίες.
Η ψυχανάλυση έχει επηρεάσει σημαντικά την σύγχρονη ψυχιατρική, ψυχολογία και κοινωνιολογία αλλά γενικότερα τις κοινωνικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις της εποχής μας, λογοτεχνία, θέατρο, κινηματογράφο και εικαστικές τέχνες, δημιουργώντας καινούργιες αντιλήψεις για τις σχέσεις των ανθρώπων.
http://www.psychoanalysis.gr/el/index.php?option=com_content&task=view&id=14&Itemid=43
marina
marina
Μαθητής
Μαθητής

Αριθμός μηνυμάτων : 40
Ημερομηνία εγγραφής : 07/06/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης