Ποσοτικές ή ποιοτικές διαταραχές της σεξουαλικής συμπεριφοράς του ατόμου.

Πήγαινε κάτω

Ποσοτικές ή ποιοτικές διαταραχές της σεξουαλικής συμπεριφοράς του ατόμου. Empty Ποσοτικές ή ποιοτικές διαταραχές της σεξουαλικής συμπεριφοράς του ατόμου.

Δημοσίευση  Admin Την / Το Δευ Ιουν 08, 2009 4:33 pm

Ποσοτικές ή ποιοτικές διαταραχές της σεξουαλικής συμπεριφοράς του ατόμου.

Ποσοτικές χαρακτηρίζονται οι διαταραχές στις οποίες το πρόβλημα σχετίζεται με τη μείωση, αύξηση ή τροποποίηση της σεξουαλικής δραστηριότητας και μπορεί να οφείλονται σε οργανικά ή/και σε ψυχολογικά αίτια. Σ' αυτές ανήκουν: οι διαταραχές της σεξουαλικής επιθυμίας (αναστολή της σεξουαλικής επιθυμίας, αποστροφή της σεξουαλικής πράξης), οι διαταραχές της σεξουαλικής διέγερσης (μερική ή ολική αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης στύσης, έλλειψη της σεξουαλικής διέγερσης και ευχαρίστησης κατά τη σεξουαλική πράξη στους άνδρες, μερική ή πλήρη αδυναμία διατήρησης της φάσης της λίπανσης-εξοίδησης του κόλπου στις γυναίκες), οι διαταραχές του γυναικείου ή ανδρικού οργασμού, η πρόωρη εκσπερμάτιση, που παρατηρείται κυρίως σε νέα άτομα που κατέχονται από έντονο άγχος για τη σεξουαλική τους επίδοση, και οι επώδυνες σεξουαλικές δυσλειτουργίες, όπως η λειτουργική δυσπαρευνία (έντονος πόνος στη γεννητική περιοχή κατά την ώρα της συνουσίας, κυρίως στις γυναίκες) και ο λειτουργικός κολεόσπασμος (επανειλημμένος και ακούσιος σπασμός των μυών του έξω τριτημορίου του κόλπου, ο οποίος παρεμποδίζει τη συνουσία).

Ποιοτικές χαρακτηρίζονται οι διαταραχές στις οποίες το πρόβλημα σχετίζεται με την επιλογή του ερωτικού συντρόφου και του τρόπου επίτευξης της σεξουαλικής διέγερσης. Σ' αυτές ανήκει η ομοφυλοφιλία, η έντονη δηλ. ερωτική έλξη για άτομα του ίδιου φύλου κατά την ενήλικη ζωή, άσχετα αν συνοδεύεται από φανερή ή όχι σεξουαλική συμπεριφορά, και ο τρανσεξουαλισμός, δηλαδή η κατάσταση κατά την οποία το άτομο εκφράζει δυσφορία για το φύλο του πιστεύοντας ότι φυσιολογικά ανήκει στο άλλο φύλο και επιζητά αλλαγή φύλου με τη λήψη φαρμάκων και χειρουργική επέμβαση.

Άλλες ποιοτικές σεξουαλικές διαταραχές είναι:

Ο φετιχισμός (κατ' επανάληψη χρησιμοποίηση άψυχων αντικειμένων ως αποκλειστικών μέσων για την επίτευξη σεξουαλικής διέγερσης). η παρενδυσία (επαναλαμβανόμενη και επίμονη ένδυση με ρούχα του αντίθετου φύλου για το σκοπό της σεξουαλικής διέγερσης). η παιδεραστία (η επαναλαμβανόμενη σεξουαλική δραστηριότητα, στην πραγματικότητα ή τη φαντασία, με παιδιά της προεφηβικής ηλικίας). η κτηνοβασία (επανειλημμένη ή αποκλειστική χρήση ζώων, στην πράξη ή τη φαντασία, για την επίτευξη σεξουαλικής διέγερσης). η νεκροφιλία (επίτευξη σεξουαλικής διέγερσης με επαφή με πτώματα ανθρώπων). η επιδειξιομανία (κατ' επανάληψη επίδειξη των γεννητικών οργάνων σε ανυποψίαστα άγνωστα άτομα, με σκοπό τη σεξουαλική διέγερση και χωρίς καμιά προσπάθεια για συνέχιση της σεξουαλικής δραστηριότητας). η ηδονοβλεψία (επανειλημμένη παρακολούθηση, για την επίτευξη σεξουαλικής διέγερσης, ανυποψίαστων ατόμων, συνήθως αγνώστων, που είναι γυμνά, γδύνονται ή επιδίδονται σε σεξουαλικές δραστηριότητες) και ο σεξουαλικός σαδισμός και μαζοχισμός. Στον σεξουαλικό μαζοχισμό η σεξουαλική διέγερση είναι συνδεμένη με παθητικές εμπειρίες σωματικής ή συναισθηματικής υποταγής, εξευτελισμού, δυσφορίας, κινδύνου, κακοποίησης, βασανισμού, που μπορεί να είναι πραγματικές ή προσποιητές. Στο σαδισμό η διέγερση είναι συνδεμένη με ενεργό πρόκληση, στην πραγματικότητα ή τη φαντασία, κακώσεων, βασανισμού, εξευτελισμού. Αν και υπάρχουν άτομα που είναι σαδιστές ή μαζοχιστές, τα περισσότερα είναι σαδομαζοχιστές, παίρνουν δηλαδή και τον έναν και τον άλλο ρόλο.

Λιγότερο συχνές, διαταραχές είναι: α) η εφαψιομανία (η τριβή των γεννητικών οργάνων για την πρόκληση σεξουαλικής διέγερσης στο σώμα κάποιου άλλου, συνήθως αγνώστου και χωρίς τη θέλησή του)· β) η κοπροφιλία (δηλαδή η επίτευξη σεξουαλικής διέγερσης με την παρατήρηση της αφόδευσης άλλου ατόμου)· γ) η κοπροφαγία (η επίτευξη σεξουαλικής διέγερσης με τη βρώση κοπράνων) και δ) η τηλεφωνική κοπρολαλία (η επίτευξη σεξουαλικής διέγερσης με την εκστόμιση αισχρολογιών από το τηλέφωνο)
Admin
Admin
Καθηγητής
Καθηγητής

Αριθμός μηνυμάτων : 86
Ημερομηνία εγγραφής : 21/05/2009
Τόπος : Αριδαία Ν. Πέλλας

http://www.counseling.gr

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης