Σχιζοφρένεια

Πήγαινε κάτω

Σχιζοφρένεια Empty Σχιζοφρένεια

Δημοσίευση  Admin Την / Το Δευ Ιουν 08, 2009 4:31 pm

Σχιζοφρένεια

Οι ακουστικές ψευδαισθήσεις είναι συχνές στη σχιζοφρένεια, με πιο χαρακτηριστική εκδήλωση την ηχοποίηση της σκέψης του αρρώστου (νομίζει πως ακούει φωναχτά τις σκέψεις του). Μπορεί επίσης οι ψευδαισθήσεις αυτές να αναφέρονται στη φωνή του Θεού ή του διαβόλου ή άλλων υπερφυσικών δυνάμεων. Ο σχιζοφρενής μπορεί να αντιδρά με απότομες εναλλαγές συμπάθειας και αντιπάθειας ή οργής και πραότητας, όπως επίσης με ταυτόχρονη επιθυμία για δράση και τάση για ενέργεια από τη μια πλευρά και με αναποφασιστικότητα και αναστολή από την άλλη.

Σύμφωνα με το διαγνωστικό-στατιστικό εγχειρίδιο της Αμερικάνικης Ψυχιατρικής Ένωσης (DSΜ - ΙVΤΜ, 1994), οι τύποι της σχιζοφρένειας είναι οι εξής: α. ο παρανοϊκός, β. ο αποδιοργανωμένος, γ. ο κατατονικός, δ. ο αδιαφοροποίητος και ε. ο υπολειμματικός. Η πρόγνωση της σχιζοφρένειας εξαρτάται από παράγοντες που έχουν να κάνουν με τον ίδιο τον άρρωστο, τον τύπο της νόσου και το οικογενειακό-κοινωνικό περιβάλλον. Όταν η ηλικία έναρξης είναι η παιδική ή η εφηβική, η πρόγνωση είναι πολύ χειρότερη από τις περιπτώσεις που αρχίζουν μετά την τρίτη δεκαετία της ζωής.

Η πορεία της νόσου χαρακτηρίζεται χρόνια όταν η διάρκεια των συμπτωμάτων είναι μεγαλύτερη από δύο χρόνια και υποχρόνια αν είναι μικρότερη. Η θνησιμότητα των σχιζοφρενών είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με εκείνη του γενικού πληθυσμού. Ως αιτίες αναφέρονται η αυτοκτονία, τα ατυχήματα, η κατάχρηση αλκοόλ και οι κακές συνθήκες διαβίωσης.

Για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας έχουν αναπτυχθεί διάφορες απόψεις και υπάρχει πλούσια κλινική εμπειρία. Καλύτερα αποτελέσματα δίνονται από τα μικτά θεραπευτικά σχήματα, στα οποία η φαρμακευτική αγωγή (αντιψυχωσικά φάρμακα: φαινοθειαζίδες, βουτυροφαινόνες κ.λπ.), οι ψυχοθεραπευτικές τεχνικές και η κοινωνική φροντίδα χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με εξατομικευμένα και προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κάθε αρρώστου θεραπευτικά προγράμματα
Admin
Admin
Καθηγητής
Καθηγητής

Αριθμός μηνυμάτων : 86
Ημερομηνία εγγραφής : 21/05/2009
Τόπος : Αριδαία Ν. Πέλλας

http://www.counseling.gr

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης