Θεραπεία Ψυχογενούς Ανορεξίας

Πήγαινε κάτω

Θεραπεία Ψυχογενούς Ανορεξίας

Δημοσίευση  marina Την / Το Κυρ Ιουν 07, 2009 2:28 pm

Θεραπεία Ψυχογενούς Ανορεξίας


1. Ατομική Ψυχοθεραπεία: Οι περισσότερες μορφές ψυχοθεραπείας δίνουν έμφαση στο χτίσιμο μιας καλής σχέσης ανάμεσα στον ασθενή και στον θεραπευτή. Η ψυχοθεραπεία εστιάζει στα τρέχοντα προβλήματα του ασθενή αλλά και σε πλευρές της προσωπικής του ιστορίας. Οι περισσότεροι θεραπευτές προσπαθούν να ενθαρρύνουν υγιείς διατροφικές συνήθειες, να ενισχύσουν την επανάκτηση βάρους και κάποιες συνεδρίες περιστρέφονται σχεδόν αποκλειστικά σε θέματα αυτοεικόνας και εικόνας σώματος. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, η θεραπεία εστιάζεται σε άλλα θέματα και ο θεραπευόμενος ενθαρρύνεται να διερευνήσει και να εκφράσει τα συναισθήματά του γύρω από μια ευρεία γκάμα θεμάτων όπως είναι η επιτυχία και η αποτυχία, τα σεξουαλικά ζητήματα και ο αυτοέλεγχος. Αν κι έχουν αναφερθεί πάνω από 200 διαφορετικές μορφές ψυχοθεραπείας αναφέρουμε ενδεικτικά δυο από τις δημοφιλέστερες αναφορικά με τη θεραπεία της νευρικής ανορεξίας:
α) Γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία: Πρόκειται για θεραπευτικά προγράμματα που περιλαμβάνουν ημερολόγια σίτισης κι εκτενή εκπαίδευση σχετικά με θέματα διατροφής στα οποία υπογραμμίζονται οι κίνδυνοι του υποσιτισμού κι ενθαρρύνεται η συζήτηση για θέματα υγείας και αντιλήψεων σε σχέση με το φαγητό. Πολλά γνωσιακά προγράμματα θεραπείας έχουν αναπτυχθεί με στόχο την αλλαγή των μη ρεαλιστικών αντιλήψεων των ασθενών σε θέματα εικόνας του σώματος και διατροφής. Συχνά οι διαταραχές διατροφής χαρακτηρίζονται από την απουσία ελέγχου στη σίτιση και η ανάπτυξη αυτοελέγχου είναι από τους βασικούς στόχους της γνωσιακής θεραπείας. Αντίθετα, όταν η απώλεια του βάρος είναι αποτέλεσμα υπερβολικού αυτοελέγχου, βαρύτητα δίνεται στην υιοθέτηση πιο ελαστικών σχημάτων ελέγχου της συμπεριφοράς.
β) Συστημική θεραπεία οικογένειας: Οι συγγενείς των ανορεξικών σπάνια μένουν απλοί θεατές της θεραπείας του. Οι πιο πολλοί εμπλέκονται ενεργά σε προσπάθειες να πείσουν, να εξαπατήσουν, να απειλήσουν ή και να ικετέψουν τον άνθρωπό τους να φάει. Κάποιες φορές αυτές οι απόπειρες μπορεί να φέρουν αποτέλεσμα αλλά συνήθως δυσκολεύουν την κατάσταση του ανορεξικού. Οι οικογενειακοί θεραπευτές βλέπουν την ανορεξία σαν μια κατάσταση που γεννιέται και συντηρείται από το οικογενειακό σύστημα. Υπογραμμίζουν την υπερπροστατευτικότητα, την υπερεμπλοκή και την αποφυγή της σύγκρουσης σαν χαρακτηριστικά των οικογενειών των ανορεξικών.
Πηγές:http://www.medlook.net,http://www.anew.gr,http://www.eatingdisorders.gr,http://e-physician.blogspot.com]

H νευρική ανορεξία σύμφωνα με έρευνες πλήττει τις υψηλές δυτικές κοινωνίες και η θνησιμότητα αγγίζει το 8-12% σε ηλικίες από 13 μέχρι 26 που χαρακτηρίζονται και οι ποιο ευπαθείς. Η ασθένεια αυτή αρχικά τροφοδοτείται από ψυχολογικούς παράγοντες και ιδιαίτερα από τα πρότυπα τα οποία εκβάλει η παγκόσμια βιομηχανία θεάματος και μόδας με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να θέλουν να κατακτήσουν αυτό βλέπουν οπότε και το ειδωλοποιούν. Μιλάμε για καταστάσεις που κοπέλες όλη την ημέρα και με έντονη ζωή και άσκηση τρέφονται με ένα κομμάτι μαρούλι και νερό για αρκετό καιρό.
Έχουμε πει πολλές φορές σε αυτό εδώ το ιστολόγιο ότι παν μέτρον άριστον σε όλους του τομείς. Το σώμα μας είναι ο ναός της ψυχής μας είναι καλό και θεμιτό να το φροντίζουμε αλλά αυτό που πρέπει να έχουμε σαν γνώμονα είναι πρώτα η υγεία μας και μετά άλλους παράγοντες καλλωπισμού και αισθητικής. Οι σχέσεις και οι προσεγγίσεις των δύο φύλλων έχουν γίνει δύσκολες στις μέρες με αποτέλεσμα οι μερικοί να θεωρούν σαν όπλο την εμφάνιση και κάνουν τα αδύνατα δυνατά για για φτάσουν σε καλό σημείο αισθητική συχνά πυκνά με ανεπιθύμητες ενέργειες για την υγεία τους.
Πολλοί ψυχολόγοι αναφέρουν ότι ένα άτομο για να μπορέσει να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα το οποίο ίσως χρειαστεί και μεγάλο χρονικό διάστημα για να επιλυθεί, είναι απαραίτητο ο ασθενείς να συνειδητοποιήσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται για να μπορέσει να προχωρήσει σε θεραπεία, δυστυχώς όμως τις περισσότερες φορές είναι πολύ δύσκολο αυτό.
Να είμαστε ο εαυτός μας αυτό είναι το κυρίαρχο σύνθημα, η βιομηχανία θεάματος κάνει την δουλειά της και σκοπός της είναι να πλουτίζει δεν μας χρειάζονται τέτοιου είδους πρότυπα. Να είμαστε πάνω απ’όλα ο εαυτός μας. Το παν δεν είναι η σάρκα, αυτός που θα θελήσει μόνο την σάρκα από μας και δεν θα αγαπήσει και αγγίξει την ψυχή μας δεν έχει θέση στην ζωή μας τέτοιος άνθρωπος. Προσοχή ! Ιδιαίτερα στους γονείς που μπορεί να έχουν κάποιο ανορεξικό παιδί και να μην το γνωρίζουν καλό είναι να απευθυνθούν σε κάποιο ειδικό διότι το θέμα είναι λεπτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και καθοδήγηση και αγώνα απ’ολους και από τον ασθενή και από τους ανθρώπους που είναι γύρω τους.
http://lock-heart.blogspot.com/2008/02/blog-post_20.html
avatar
marina
Μαθητής
Μαθητής

Αριθμός μηνυμάτων : 40
Ημερομηνία εγγραφής : 07/06/2009

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Θεραπεία Ψυχογενούς Ανορεξίας

Δημοσίευση  pantheon Την / Το Πεμ Ιουν 11, 2009 11:38 pm

Υπάρχει στα αλήθεια θεραπεία Question Question Question
avatar
pantheon
Μαθητής
Μαθητής

Αριθμός μηνυμάτων : 6
Ημερομηνία εγγραφής : 11/06/2009

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης