Ο βελονισμός μειώνει τoν πόνο των βρεφικών κολικών

Πήγαινε κάτω

Ο βελονισμός μειώνει τoν πόνο των βρεφικών κολικών

Δημοσίευση  Admin Την / Το Κυρ Ιουν 14, 2009 8:15 pm

Ο βελονισμός μειώνει τoν πόνο των βρεφικών κολικών
HEALTH.IN.GR
1 Ιουν.

Θεσσαλονίκη — O βελονισμός σε βρέφη με κολικούς φαίνεται ότι μειώνει τον πόνο και κατά συνέπεια μειώνει και το έντονο και συχνό κλάμα, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Στοκχόλμη της Σουηδίας και ανακοινώθηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ιατρικού Βελονισμού, στην Θεσσαλονίκη.

H μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 40 βρέφη με κολικούς πόνους και έντονο και συχνό κλάμα, που δεν ανταποκρίνονταν σε άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Τα μισά από τα βρέφη έλαβαν επιφανειακό βελονισμό στο σημείο βελονισμού ΠΕ4 στο κάθε χέρι, για 20 δευτερόλεπτα, σε τέσσερις συνεδρίες, ενώ τα υπόλοιπα δεν έλαβαν.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι γονείς δεν γνώριζαν ποιά μέθοδος εφαρμόσθηκε, αλλά κλήθηκαν να συμπληρώσουν πριν και μετά τη θεραπεία ειδικά ερωτηματολόγια, στα οποία βαθμολογούσαν σε δεκάβαθμη κλίμακα (1-10) την ένταση, τη διάρκεια, τη συχνότητα του κλάματος και την έκφραση του πόνου στα παιδιά τους, στη διάρκεια της ημέρας.

Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων διαπιστώθηκε ότι τα βρέφη, που έλαβαν επιφανειακό βελονισμό παρουσίασαν στατιστικά σημαντική ελάττωση στην ένταση και τη συχνότητα του κλάματος. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του πρωινού (06.00 έως 12.00) η ένταση του κλάματος μεταβλήθηκε από το 6 πριν τη θεραπεία, στο 2 μετά τη θεραπεία, για την ομάδα των βρεφών, που υποβλήθηκαν σε επιφανειακό βελονισμό.

Αντίθετα, στην άλλη ομάδα ελέγχου η μεταβολή ήταν ασήμαντη (από 6 σε 5). Η διαφορά των δύο ομάδων ήταν στατιστικά σημαντική.

Η έκφραση του πόνου στο πρόσωπο των βρεφών ήταν λιγότερο έντονη στην ομάδα, που έλαβε βελονισμό. Κατά την εκτίμηση των γονέων, ο επιφανειακός βελονισμός ήταν περισσότερο αποτελεσματικός στον έλεγχο των συμπτωμάτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://news.pathfinder.gr/health/554050.html
avatar
Admin
Καθηγητής
Καθηγητής

Αριθμός μηνυμάτων : 86
Ημερομηνία εγγραφής : 21/05/2009
Τόπος : Αριδαία Ν. Πέλλας

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών http://www.counseling.gr

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης